Op 5 mei heb ik met loopgroep Norg een Bevrijdingsvuurestafette gelopen van Wageningen naar Norg. Ongeveer 1700 lopers van ca. 100 loopgroepen verspreidden in de nacht van 4 op 5 mei het bevrijdingsvuur vanuit Wageningen over heel Nederland. Een geweldige happening om mee te maken!
Hoe kwam het dat ik deze tocht ben gaan lopen? In de meivakantie stond ik op Koningsdag (27 april) een biertje te drinken voor café Zwaneveld in Norg en sprak daar met 2 lopers van de loopgroep, die op 5 mei een tocht van 156 kilometer wilden gaan lopen in estafettevorm. En nieuwe lopers waren welkom: hoe meer lopers, hoe makkelijker de tocht. Dat leek me wel wat! In deze vakantie had ik nog geen concrete hardloopplannen en dit was wel een geweldige uitdaging! Zonder er over te hoeven nadenken, heb ik ‘ja’ gezegd en deed ik mee! En nee, ik had er geen spijt van.
Met 2 busjes vertrokken we op 4 mei direkt na de dodenherdenking van Norg naar Wageningen. We gingen met 14 lopers naar Wageningen. In Wageningen werden we heel goed ontvangen. In een groot park kregen we drinken, konden we een soepje nemen en was er bij hotel De Wereld een tv-opname met verschillende artiesten. Dit duurde wel lang (ongeveer een uur), vooral omdat we klaar waren om te lopen. Van 4 op 5 mei startte de bevrijdingsloop. De fakkel werd per groepje aangestoken en we konden van start. Met een groepje van 3 lopers ging 1 loper steeds 2,5 kilometer hardlopen en er fietsten 2 lopers mee, waardoor we afwisselend konden hardlopen en fietsen. Vooral het fietsen na 2,5 kilometer hardlopen was heerlijk om te doen. Deze 3 lopers wisselden dan na 7,5 kilometer af met een nieuw groepje lopers. En zo rouleerden we tot we alle 14 lopers hadden gehad en de eerste lopers weer aan de beurt waren. Omdat 14 niet een veelvoud is van 3, hadden we steeds andere samenstellingen van de groepjes, waardoor we met vrijwel iedereen hebben kunnen lopen/fietsen. De andere lopers zaten verspreid over de 2 busjes, die werden gereden tot het wisselpunt op 7,5 kilometer (of eerder) om daar met de lopers te wisselen.
Het doel van de tocht is om het bevrijdingsvuur van Wageningen naar Norg te brengen. De fakkel de hele tijd vasthouden, is niet te doen (stank van petroleum en kans dat de fakkel uitgaat). Vandaar dat één van de lopers een mooie stormlamp (Guillouard Luciole) had meegenomen en op een kratje achterop één van de fietsen had gemonteerd. De lamp kon geen kant op, ging telkens met het lopersgroepje mee en heeft het de hele reis goed volgehouden: het vuur was bij aankomst in Norg nog steeds aan. We hebben de fakkel in Norg wel weer aangestoken en zijn met de fakkel in de hand bij de kerk in Norg aangekomen. Ook de lamp stond nog achterop de fiets te branden.
Het was niet heel zwaar om te lopen: 5 keer 2,5 kilometer hardlopen over de hele dag is te doen. Alleen de hele nacht door (we vertrokken om half 1 ‘s nachts) was zwaar. Vooral in het laatste nachtelijke donkere uur van 4-5 uur was het zwaar: toen zat iedereen wel te knikkebollen in de busjes. Maar toen het licht werd, ging het wel weer met het slaapgebrek.
De route die we hebben gelopen, staat op het kaartje hieronder. Totaal 156 kilometer.
De hele tocht was het droog en relatief warm voor de tijd van het jaar. In de nacht was het niet kouder dan 10 graden en overdag werd het 20 graden. Het was een heldere nacht met volle maan. En overdag was er regen voorspeld, maar gelukkig kregen we die regen pas helemaal aan het einde van de tocht. We zouden om 4 uur ‘s middags in Norg worden ontvangen door de burgemeester en het plaatselijke fanfareorkest De Vooruitgang, maar kwamen al om half 3 ‘s middags aan in Norg. We hebben nog moeten wachten in restaurant Norgerhout, net voor Norg. Toen we daar zaten, barstte het los met regenen. En niet zomaar een buitje…het hoosde! Het regende zo hard, dat we de intocht in de kerk hebben moeten houden en niet buiten op de Brink, wat het oorspronkelijke plan was. Bij de kerk werden we opgewacht door familie en vrienden. Evelien, Bas en Sara stonden te wachten en ook mijn ouders waren speciaal naar Norg gekomen om de intocht mee te maken. Een warm welkom!
De burgemeester van gemeente Noordenveld, Klaas Smid, nam de fakkel in ontvangst, sprak mooie woorden en het orkest speelde enkele nummers uit haar repertoire (o.a. het Wilhelmus en When the Saints go Marching in). Na afloop werd buiten het bevrijdingsvuur aangestoken op een grote paal voor de kerk.
Geweldig om mee te maken en wellicht volgend jaar weer!
Mooie beschrijving van een prachtig evenement! Zo blijven we herdenken. En trots op zoveel gemotiveerde lopers!